Chieşd

Informaţii generale


Comuna Chieşd este situată în nord-vestul judeţului Sălaj, la graniţa cu judeţul Satu Mare. Se învecinea-ză la est cu comuna Samsud, la vest cu satul Giorocuţa, la nord cu comuna Bogdand, la sud cu comuna Sărmăşag şi la est cu comuna Nimigea.


Comuna Chieşd are în componenţă trei sate: Chieşd - satul de reşedinţă, Sighetu Silvaniei şi Colonia Sighetu Silvaniei.


Prima atestare documentară a localităţii Chieşd datează din 18 iulie 1461, unde se arată că pământurile Majatelek şi Seri aparţin Cetăţii Chieşd - Kewesd. Urme ale cetăţii, câteva resturi de zid, s-au descoperit pe malul râului care traversează localitatea, în locul numit "printre cetate". De cetate aparţineau Sărmăşagul, Derşida, Corundul Mic, Remetea şi Moiad. În decursul timpului localitatea apare sub diverse denumiri: 1475 - Kebesd, 1760 - Szilagy Kovesd, 1854 - Tiuvesd.


Cai de acces


Legatura centrului de comuna cu exteriorul se realizeaza, pe cale rutiera, prin drumul judetean DJ 108F, care face legatura spre nord cu judetul Satu Mare, in directia Supuru de Jos, iar spre sud cu localitatea Sarmasag, unde intersecteaza drumul european E 81. Legatura satelor componente cu centrul de comuna se realizeaza prin drumuri comunale, respectiv satul Sighetu Silvaniei este situat la 3,8 km pe drumul comunal DC 3, iar Colonia Sighetu Silvaniei la 3,3 km pe drumul comunal DC 3A.

Înapoi