Pericei

Comuna Pericei este situata in zona colinara a Depresiunii Crasnei si a Depresiunii Zalaului. Se învecinează: în partea de vest cu oraşulŞimleu-Silvaniei, la sud cu satul Bic şi Crasna, la est cu Vârşolţ şi Borla, la nord cu Bocşa, Câmpia şi Ilişua.

 

Comuna Pericei are în componenţă patru sate: Pericei - satul de reşedinţă, Badacin, Periceiu Mic şi Sici.


Localitatea Pericei este menţionată pentru prima dată în anul 1259 sub denumirea de "terra Perchen". De-a lungul istoriei, de numele comunei se leagă mari personalităţi ale vieţii politice atât din perioada feudală cât şi din perioada modernă a ţării. Periceiul a fost unul din domeniile familiei nobiliare Banffy care avea în vatra satului una dintre reşedinţele sale, castel ce a stat la baza construirii bisericii reformate din localitate. Biserică adăposteşte mormântul fostului principe al Transilvaniei, Sigismund Bathory.

 

Neaparat trebuie sa fie amintit aici Iuliu Maniu, unul dintre cei mai mari politicieni ai Romaniei, nascut in Badacin, ruda de sange cu ilustrul pasoptist Simion Barnutiu, luptator de frunte al miscarii nationale romanesti, unul dintre artizanii Unirii de la Alba Iulia - 1918 si nu in ultimul rand una dintre victimele de marca ale ororii regimului comunist totalitar.

 

Înapoi