Şamşud

Comuna Şamşud este situată la limita nordică a judeţului Sălaj, în zona colinară a Piemontului Sălăjan, la 28 km distanţă faţa de municipiul Zalău. Economia comunei este una axată pe dezvoltarea sectoa-relor agriculturii. Cele 106 ha de teren cultivate cu viţă de vie, spun totul despre priceperea localnicilor în prelucrarea strugurilor şi producerea vinului.
Comuna Şamşud are în componenţă două sate: Samşud - satul de reşedinţă şi Valea Pomilor.


Localitatea Şamşud a fost semnalată documentar sub numele de "sacerdos parochialis" de Samson în anul 1349. Cealaltă localitate, Valea Pomilor, a fost amintită tot în anul 1349 sub denumirea de Mocsaly. Prin păstrarea tradiţiilor, portului şi folclorului autentic comunităţii maghiare din această zona, comuna Şamşud este un areal deosebit de atractiv atât pentru turiştii din ţară cât şi pentru cei din străinatate.

 

Păstrătorii de tradiţii


Dintre ramurile artei populare comuna Şaşmud este cunoscută pentru tors, ţesut şi cioplirea lemnului. Cânepa era folosită ca materie primă de bază pentru ţesături, fiind cultivată în fiecare gospodărie. În 2009, localnicii au înfiinţat grupul pentru păstrarea tradiţiilor ,,Csigeresek", din dorinţa de a păstra vii aceste obiceiuri străvechi. Băieţii poartă pantaloni negri, cămașă albă ţesută de casă, vestă, pălărie și cizme din piele. Costumul tradiţional al fetelor este compus din două fuste largi, șorţ negru sau albastru, vestă decorată cu catifea şi batistă brodată.


Trasee turistice


• Şamşud - comuna - Dealurile Majei/Râul Maja - Biserica "Înălţarea Domnului" 1885

Înapoi