Sărmăşag

Comuna Sărmăşag aparţine din punct de vedere geografic Platformei Marginale Sălăjene, la contactul Colinelor Toglaciului cu Piemontul Sălăjan, pe aliniamentele coborâte ale culoarelor râurilor Zalău şi Crasna.


Comuna Sărmăşag are în componenţă următoarele sate: Sărmăşag - satul de reşedinţă, Ilişua, Lompirt, Moiad, Poiana Măgura şi Ţărmure.


Localitatea Sărmăşag este menţionată pentru prima dată în anul 1355 sub denumirea de Sarmasagh. Celelalte sate ale comunei sunt amintite începând din secolele XII-XIII (Moiad - 1246, Ilişua - 1321, Lompirt -1321) şi mult mai târziu, respectiv secolul al XX-lea, localităţile Poiana Măgura şi Ţărmure. Sărmăsag este un important centru economic al judeţului Sălaj susţinut de exploatările de cărbune. În ultimii ani a avut o evoluţie bună în dezvoltarea serviciilor şi a agriculturii.


Cele mai importante obiective care pot fi incluse într-un circuit turistic din această comună sunt biserica reformată a satului Ilisua, care a fost construită în secolul al XVII-lea si fostul notariat din aceeasi localitate, casa "Sera Francisc" de secol XVIII din Lompirt, toate monumente de arhitectură, care printr-o valorificare atentă ar putea creste atractivitatea turistică a comunei.

Înapoi